Satunnainen kuva

Paviaani

Uusimmat kuvat

Kaksi kiveä veteen
Maaliskuun alku Haunisissa
B97 Kädet repivät
B21 Ilmaspagaati

Yhteystiedot

Oili Niittynen
Raisio

oili.niittynen(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:3346232 kpl

Vapaaehtoiset seniorit maahanmuuttajien kotoutumisen tukena (projekti on päättynyt)

Pilottikoulutus "vapaaehtoiset seniorit maahanmuuttajien kotoutumisen tukena" on päättynyt. Klikkaa: ESITE
Projektin kotisivut: http://www.seniors4migrants.eu/fi


UUTTA ----> Tervetuloa tapahtumaamme 22.8 klo 9 Raision kirjastotalon Martinsaliin. ESITE AUKEAA TÄSTÄ

Perehdytystapaamisten materiaalit avautuvat tästä:

Hyödyllisiä linkkejä

Punainen risti, tule auttajaksi:  
www.punainenristi.fi/oma
Vapaaehtoistyö, jossa voi jättää tietonsa: 
https://vapaaehtoistyo.fi/ 
Raision seurakunnan sivuilla paljon asiaa, mm naulakko:
https://www.raisionseurakunta.fi/toimitilat/naulakko
Vapaaehtoiset seniorit maahanmuuttajien kotouttamisen tukena

PROJEKTIN ESITTELY

Tausta ja kohderyhmät

Euroopassa on käynnissä suurin siirtolaiskriisi sitten toisen maailmansodan: koskaan aiemmin eivät niin monet ihmiset ole paenneet poliittista vainoa ja sotaa kuin nykyään. Kymmenet tuhannet epätoivoiset ihmiset Afrikasta, Lähi-idästä ja Aasiasta etsivät turvapaikkaa Euroopassa ja pyrkivät löytämään itselleen ja perheelleen paremman elämän.

Samaan aikaan EU-maat kohtaavat väestön ikääntymisen haasteen, kun ikääntyneiden määrä kasvaa tasaisesti työikäisen väestön suhteen. Monilla eläkkeellä olevilla eurooppalaisilla on kuitenkin edelleen halua joko jäädä työelämään tai osallistua aktiivisesti yhteiskuntaan esim. tekemällä vapaaehtoistyötä. Heille on kertynyt paljon tietoa, taitoa ja ammattiosaamista eli sellaista viisautta, jota elämässä tarvitaan.

Näihin kriittisiin haasteisiin vastaamiseksi hankkeen kohderyhmänä ovat ikäihmiset sekä maahanmuuttajat ja pakolaiset. Molempien ryhmien edustajat saattavat kärsiä sosiaalisesta eristyneisyydestä ja heillä on siten suurempi syrjäytymisen riski.

Päätavoite

"Vapaaetoiset seniorit maahanmuuttajien kotouttamisen tukena" -hanke pyrkii edistämään maahanmuuttajien / pakolaisten menestyksekästä integroitumista vastaanottavaan yhteiskuntaan ikääntyneiden avulla. Samalla vähennetään ikääntyneiden ihmisten sosiaalista syrjäytymistä vapaaehtoistoiminnan kautta.

Lisätavoitteet

• Vahvistetaan vapaaehtoisten Ikäihmisten aktiivista kansalaisuutta ja vapaaehtoistoimintaa pilottihankkeella. Tätä varten hankkeen yhteistyötahot kehittävät koulutusohjelman.

• Kehitetään maahanmuuttajien ja pakolaisten isäntämaan kielten oppimista ja kotoutumisprosessia tarjoamalla heille maahanmuuttajan opasta. Se toteutetaan mobiilisovelluksena. Lisäksi annetaan opetusta ja mentorointitukea koulutetuille vanhemmille vapaaehtoisille.

• Lisätään kansalaisten tietoisuutta muuttoliikkeeseen ja ikääntyvään yhteiskuntaan liittyvistä kysymyksistä. Siihen käytetään hankkeen aikana kehitettävää tietoisuutta lisäävä videota, joka heijastaa hankkeen osanottajien - vanhempien vapaaehtoisten, maahanmuuttajien ja pakolaisten - ainutlaatuisia kokemuksia.

Projektin tulokset

• Kootaan koulutusmenetelmä ja -ohjelma vapaaehtoistyötä tekeville senioreille, jotta he voivat tukea maahanmuuttajien ja pakolaisten integroitumista omaan maahansa.

• Materiaali vapaaehtoisten seniorien koulutukseen. Koekäyttö materiaalin testaamiseksi.

• Opas maahanmuuttajille ja pakolaisille. Se auttaa kotoutumaan sosiaalisesti ja kansalaistoiminnan kautta. Oppaan avulla he voivat hankkia perustaitoja ja ymmärrystä vastaanottavan maan sosiokulttuurisesta elämästä. Opas on mobiilisovellus, joka sisältää animaation keinoin toteutetun käytännön tietopaketin sekä kohdemaan kielellä että englanniksi.

• Jokaisessa projektiin osallistuvassa maassa pidetään tiedotus- ja verkostoitumisseminaarit, joissa opastetaan mobiilisovelluksen käyttöä ja tutustutaan koulutusohjelmaan. Luodaan verkostoja koulutettujen vapaaehtoisten seniorien, maahanmuuttajien/pakolaisten ja maahanmuuttajien palveluja tarjoavien organisaatioiden välille.

• Lyhyt tietoiskuna toimiva videoesitys projektissa mukana olevien maiden kansalaisille. Sen tarkoituksena on vähentää vallitsevia väärinkäsityksiä ja torjua maahanmuuttoon liittyviä stereotypioita sekä ikääntyvien yhteiskunnallisiin ongelmiin liittyviä kysymyksiä.

• Lopuksi järjestetään kansainvälinen tiedotuskonferenssi Liettuassa, jotta uusi käytäntö saadaan suuren yleisön tietoisuuteen.

Teen töitä projektissa Anmiro Oy:n kanssa.
Katso lisää Anmiron sivuilta kohdasta projects:

Kiinnostuitko?
Kysy lisää oili.niittynen(at)gmail.com.

Kuvateksti